Kachelpijp verjonging

Wat is een verjonging?

Een verjonging is een bouwkundige term voor een versmald uiteinde aan 1 kant van een kachelpijp. Een verjonging maakt mogelijk dat u 2 kachelpijpen in elkaar kunt schuiven en kunt koppelen. De verjonging van de ene pijp valt in de niet-verjongde kant van de andere pijp. De verjonging wordt ook wel het mannetje of de spie genoemd. De niet verjongde kant is het vrouwtje.

In welke richting plaats ik de verjonging?

Een kachelpijp monteert u met de verjonging richting de kachel. En dus niet andersom. De reden is dat tijdens het stoken van hout waterdamp ontstaat. Als de waterdamp door afkoeling condenseert tegen de binnenkant van de pijp loopt dit condenswater (roetwater) naar beneden en kan op de verbinding tussen 2 pijpen uittreden als de verjonging naar boven is gericht. Daarom dus plaatsen met de verjonging richting de kachel. Dit wordt ook wel inwaterend monteren genoemd. Net als bij de montage van regenwaterafvoer blijft het (condens)water nu dus in de pijp.

Een wijdverbreid misverstand

Het is een groot misverstand dat een kachelpijp met de verjonging naar boven toe gemonteerd moet worden 'om de rook in de pijp te houden'. Als het kanaal goed functioneert en voldoende gasdicht, is de onderdruk (trek) in het kanaal meer dan voldoende om de rook in de kachelpijp te houden.

Kachelpijp zonder verjonging

Vaak hebben kachels een uitlaat met een vrouwelijke aansluiting waar de verjonging van de eerste kachelpijp direct invalt. Maar u voelt hem al .. vaak ook niet. Een kacheluitlaat kan ook verjongd zijn. In dat geval moet de eerste pijp op de kachel een kachelpijp zonder verjonging worden. Deze kunnen we ook leveren en vindt u hier. Een andere mogelijkheid is dat u de verjonging van de eerste kachelpijp afslijpt. Of u gebruikt een speciaal aansluitstuk om de verjongde uitlaat en verjongde pijp onderling te verbinden. U kunt zo'n aansluitstuk ook zelf maken: feitelijk is het een klein stukje pijp zonder verjonging.

En verder

Een ander manier om kachelpijpen te verbinden is door 1 kant van de kachelpijp te voorzien van een mof. Een mof is juist breder dan de rest van de pijp. Kachelpijpen voorzien van een mof plaatst u met de mof naar boven wijzend, dus van de kachel af.

Dubbelwandige kachelpijpen plaatst u met de verjonging van de binnenpijp richting de kachel (inwaterend). De verjonging van de buitenpijp gaat juist omhoog (uitwaterend). Dit is om regenwater uit het kanaal te houden als de buis buiten wordt geplaatst !Verjonging van kachelpijp of rookkanaal

Op al onze teksten is auteursrecht van toepassing © 2009 - 2024 Kachels&Zo

<< GA TERUG