Rookkanaal zelf aanleggen

Rookkanaal plaatsen in 5 stappen

U wilt zelf een rookkanaal installeren voor uw kachel? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij leveren alle soorten RVS rookkanalen, hebben uitstekende handleidingen en geven u daarnaast desgewenst professioneel advies. Daarmee wordt het aanleggen van een rookkanaal een overzichtelijke klus die goed te doen is.

Rookkanaal

Hoe plaats ik zelf een rookkanaal. In het kort kunnen we u daar het volgende over vertellen.

Stap 1. Bepaal de benodigde kanaal diameter van het rookkanaal

Bepaal allereerst de diameter van het kanaal. Voor een open gaskachel* of houtkachel is de diameter van het rookkanaal meestal gelijk aan de diameter van de kacheluitlaat. Iets groter mag, probeer kleiner te vermijden.

Stap 2. Bepaal de loop van het rookkanaal

Bepaal het traject van het hoofd rookkanaal en teken het uit op papier. Enkelwandig in de stookruimte mag, dubbelwandig moet zodra het kanaal de stookruimte verlaat.

Belangrijk is dat het traject zo min mogelijk bochten bevat.

Bepaal voor een schuin dak de uitmondingslocatie naast de nok en een halve meter boven de nok. Voor een (bijna) plat dak maakt het niet uit waar u uitmondt, als het maar wel minimaal een halve meter boven het dak is. Let op: als het een aanbouw betreft en de hoofdwoning is hoger dan moet het rookkanaal ook hoger - neemt u contact op voor meer informatie.

Stap 3. Bepaal het benodigd buismateriaal voor het hoofd rookkanaal

De hoofd schoorsteen wordt dubbelwandig geïsoleerd uitgevoerd. Wij hebben een simpele app gemaakt om u op weg te helpen bij de bepaling van de kosten en benodigdheden voor dubbelwandige rookkanalen. Probeer de app en laat ons weten wat u ervan vindt !

Waar u verder zeker ook op moet letten leest u hier: Installatie dubbelwandig rookkanaal.

NB: Ons dubbelwandig kanaal is tegen een kleine meerprijs ook beschikbaar in zwart.

Stap 4. Bepaal het benodigde aansluitmateriaal in de stookruimte

In de ruimte waarin de kachel staat opgesteld kunt u een enkelwandige pijp toepassen. U kunt kiezen tussen enkelwandig RVS rookkanaal maar ook zwarte kachelpijp van dikwandig staal of als het budget een rol speelt kiest u voor goedkope kachelpijpen.

Houdt u wel voldoende afstand tot brandbaar materiaal. Vindt u RVS niet mooi dan kunt dit spuiten met onze hittebestendige zwarte verf. Hoe u de kachel aansluit met enkelwandige buis leest u hier.

Stap 5. Koop uw rookkanaal online in onze webwinkel

In onze webwinkel vindt u alle benodigde materialen om van de installatie van uw rookgasafvoer een succes te maken.

Rookkanaal door of langs uw huis?

Bepaal simpel zelf de benodigdheden

Probeer onze app

Nog vragen over uw rookkanaal?

Hier worden de meeste vragen over rookkanalen beantwoord.

U kunt ook contact opnemen. Stuur een email met schets en foto('s) en wj bepalen dan in overleg met u wat er nodig is om van uw rookkanaal installatie een succes te maken.

*) Voor een gesloten gaskachel is concentrisch rookkanaal benodigd.

Op al onze teksten is auteursrecht van toepassing © 2009 - 2024 Kachels&Zo


<< GA TERUG