Rookkanaal

U zoekt een rookkanaal voor uw houtkachel?

In deze barre tijden staat de houtkachel weer volop in de belangstelling. Met een moderne milieuvriendelijke houtkachel stookt u relatief schoon en bent u onafhankelijk van elk energiebedrijf. Geen houtkachel zonder rookkanaal natuurlijk. En natuurlijk zoekt u dan een rookkanaal dat 100% is goedgekeurd voor de Nederlandse markt.

Waarschijnlijk heeft u veel vragen voordat u een rookkanaal aan gaat kopen. Op deze pagina zetten we daarom de belangrijkste onderwerpen nog eens op een rijtje en doen we een poging om u verder op weg te helpen. Heeft u toch nog vragen? Neemt u dan (liefst per email) contact op.

Welk type rookkanaal heb ik nodig?

Lees hier welk rookkanaal u moet gebruiken voor uw toepassing.

Welk type rookkanaal adviseren wij?

Ons assortiment rookkanalen

We bieden rookkanalen aan voor alle toepassingen. U vindt hier ons assortiment. Rookkanaal assortiment

Hoe leg ik een rookkanaal aan?

In dit artikel vindt u een samenvatting van alles wat er in het algemeen komt kijken bij het aanleggen van een rookkanaal voor een houtkachel of open (gas)haard.

Rookkanaal aanleggen

Dubbelwandig rookkanaal installeren?

Hier vindt u een uitgebreide handleiding waarin beschreven wordt hoe u een dubbelwandig rookkanaal plaatst. Het is een verkorte versie van de officiële Holetherm installatiehandleiding met op een aantal punten een extra toelichting.

Geïsoleerd rookkanaal installeren

Wat kost een rookkanaal?

Hier vindt u onze app waarmee u op hoofdlijnen kunt berekenen wat een nieuw rookkanaal kost. Met diverse voorbeelden (plat dak, hellend dak, veranda of schuur etc).

Kosten rookkanaal voor houtkachel

Hoe sluit ik een kachel aan?

In dit artikel wordt besproken hoe u een kachel aansluit op het hoofd schoorsteenkanaal (bijvoorbeeld een gemetselde schoorsteen of een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal).

Kachel aansluiten met kachelpijp

Hoe installeer ik een flexibel rookkanaal?

In dit artikel leest u hoe u ons flexibel rookkanaal installeert.

Installatie flexibele voering

Hoe maak ik een versleping?

Moet het rookkanaal een stuk opzij? Hier leest u hoe u dat voor elkaar krijgt met een versleping in het rookanaal.

Versleping rookkanaal bepalen

Wat zegt de wetgeving over een rookkanaal?

Hier leest u over wetgeving en regels voor het plaatsen van een rookkanaal.

Wetgeving rookkanaal en kachelpijp

Hoe hoog moet de kachelpijp uitsteken boven het dak?

Om problemen met de rookgasafvoer te voorkomen is het belangrijk dat de kachelpijp voldoende en op de juiste plaatst uitmondt boven het dak. U kunt er hier alles over lezen.

Hoogte kachelpijp boven het dak

Moet ik mijn rookkanaal omkokeren?

Kort antwoord: Ja. Hier leest u waarom u moet omkokeren.

Omkokering rookkanaal voorbeeld

Hoe maak ik een muurdoorvoer voor mijn rookkanaal?

Als u een rookkanaal langs de gevel wilt laten lopen dan heeft u een muurdoorvoer nodig. Hoe u deze muurdoorvoer maakt leest u in dit artikel.

Voorbeeld muurdoorvoer rookanaal

Hoe sluit ik een pelletkachel aan?

Ook zo benieuwd naar wat er komt kijken bij het aanleggen van een rookkanaal voor een pelletkachel:) ?

Pelletkachel rookgasafvoer

Rookkanaal voor houtkachel

De houtkachel is nog altijd het meest gangbare type verwarmingstoestel. Het is dan ook begrijpelijk dat klanten op zoek zijn naar een geschikt rookkanaal om specifiek hun houtkachel aan te sluiten. Bij ons vindt u daarom voor gebruik in de woonkamer enkelwandige buizen in maar liefst drie verschillende varianten: dunwandig geblauwd (= de voordelige optie), dikwandig staal en RVS.

Voor het aanleggen van een volledig rookkanaal in uw huis of schuur bieden wij dubbelwandige geïsoleerde buizen aan. Deze buizen zijn tevens geschikt voor gebruik bij een open haard.

Uiteraard voorzien wij ook in enkelwandige of dubbelwandige flexibele buizen voor de renovatie van een reeds bestaande gemetselde schoorsteen. Bij het gebruik voor een houtkachel adviseren wij het gebruik van dubbelwandige flexibele buizen.

Essentieel voor veilige rookgasafvoer

Een rookkanaal is een cruciaal onderdeel van elk verwarmingssysteem dat op hout, olie, gas of andere brandstoffen werkt. Het heeft als voornaamste functie om de verbrandingsgassen veilig af te voeren en hiermee wordt ook de veiligheid van de bewoners gewaarborgd.

Ontwerp en materialen

Bij het ontwerp en de constructie van een rookkanaal komen verschillende technische aspecten kijken. Allereerst moet het kanaal geschikt zijn voor de soort brandstof die wordt gebruikt. Verschillende brandstoffen produceren uiteenlopende hoeveelheden verbrandingsgassen en kunnen corrosieve stoffen bevatten. Het is daarom belangrijk dat het gekozen materiaal bestand is tegen de chemische samenstelling en de temperaturen van deze gassen.

Roestvrij staal 316L is een must vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen corrosie, terwijl de isolatie van een dubbelwandige buis extra bescherming biedt tegen warmteverlies en condensatie.

Installatie en onderhoud van uw rookkanaal

Het correct installeren en onderhouden van een rookkanaal is van vitaal belang voor de veiligheid en efficiëntie ervan. De installatie moet voldoen aan de Nederlandse en Belgische bouwvoorschriften en installatievoorschriften van de fabrikant. Een juiste dimensionering van het kanaal en de correcte positionering ten opzichte van muren en dak zijn van groot belang. Regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van roet- en teerafzettingen, vermindert het risico op schoorsteenbrand en zorgt voor een onbelemmerde gasafvoer.

Rookkanaal bestellen?

Wij hopen dat we u op deze pagina voldoende handvaten hebben gegeven om uw rookkanaal samen te stellen en te bestellen. Mocht u toch vragen hebben, aarzel dan niet en neem contact met ons op. Doet u dat per email voorzien van foto('s), een tekening met de belangrijkste maatvoering en een korte beschrijving. Wij voorzien u dan zsm in een prijs- en materiaalopgave.