Rookkanaal zelf aanleggen

Rookkanaal plaatsen in 6 stappen

U wilt zelf een rookkanaal installeren voor uw kachel? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Wij leveren alle soorten RVS en INOX rookkanalen en geven u desgewenst professioneel advies.

Rookkanaal

Hoe plaats ik zelf een rookkanaal. In het kort kunnen we u daar het volgende over vertellen.

Stap 1. Bepaal de benodigde kanaal diameter

Bepaal allereerst de diameter van het kanaal. Voor een open gaskachel* of houtkachel is de diameter van het rookkanaal meestal gelijk aan de diameter van de kacheluitlaat. Iets groter mag, probeer kleiner te vermijden.

Stap 2. Bepaal de loop van het rookkanaal

Bepaal het traject van het hoofd rookkanaal en teken het uit op papier. Belangrijk is dat het traject zo min mogelijk bochten bevat. Bepaal voor een schuin dak de uitmondingslocatie naast de nok en een halve meter boven de nok. Voor een (bijna) plat dak maakt het niet uit waar u uitmondt, als het maar wel minimaal een halve meter boven het dak is. Uitzondering: als het een aanbouw betreft en de hoofdwoning is hoger dan moet het rookkanaal ook hoger - neemt u contact op voor meer informatie.

Stap 3. Bepaal het benodigd buismateriaal voor het hoofd rookkanaal

De hoofd schoorsteen wordt dubbelwandig geïsoleerd uitgevoerd. Wij hebben een simpele app gemaakt om u op weg te helpen bij de bepaling van de benodigdheden voor dubbelwandige rookkanalen. Probeer de app en laat ons weten wat u ervan vindt ! Lees ook de tips verderop op deze pagina.

Stap 4. Bepaal het benodigde aansluitmateriaal in de stookruimte

In de ruimte waarin de kachel staat opgesteld kunt u een enkelwandige pijp toepassen. U kunt kiezen tussen enkelwandig RVS rookkanaal maar ook zwarte kachelpijp van dikwandig staal of als het budget een rol speelt kiest u voor goedkope kachelpijpen. Houdt u wel voldoende afstand tot brandbaar materiaal. Zorg dat enkelwandige buis inwaterend wordt gemonteerd, dat wil zeggen met de spie (verjonging of versmalling) richting kachel ! Vindt u een RVS rookkanaal niet mooi dan kunt het spuiten met onze hittebestendige zwarte verf.

Stap 5. Kachel aansluiten op het rookkanaal

De uitlaat van een kachel heeft soms de vreemdste maat. Om de kachel aan te sluiten op het enkelwandig deel van het rookkanaal heeft u soms een verloop nodig. Met een verloop kunt u de kachel aansluiten op een rookkanaal met een standaard maat. We hebben verlopen in RVS en dikwandig staal maar wij kunnen ze ook op maat maken.

Stap 6. Koop uw rookkanaal online in onze webwinkel

In onze webwinkel vindt u alle benodigde materialen om van de installatie van uw rookgasafvoer een succes te maken.

Rookkanaal door of langs uw huis?

Bepaal simpel zelf de benodigdheden

Probeer onze app

Tips bij stap 3

Als de ruimte waar u stookt is voorzien van een brandbaar plafond of wand begint u al ruim voor de doorvoer met dubbelwandige buis. Werk de doorvoer af met een rozet.

Onze dubbelwandige buis is ook leverbaar in zwart gecoate uitvoering.

Om van een enkelwandig naar dubbelwandig te komen heeft u een aansluitstuk nodig (bij ons heet dat een EW>DW aansluitstuk). Voor elke diameter enkelwandige buis is zo'n aansluitstuk in ons assortiment aanwezig.

Bedenk dat u rookkanalen door het huis in Nederland verplicht moet omkokeren met brandwerend (plaat)materiaal vanaf de verdieping boven de stookruimte tot en met de dakbedekking. Klikt u op de link voor meer informatie over omkokering van rookkanalen in Nederland.

Ondersteun het kanaal met beugels, we hebben diverse soorten beugels is het assortiment waaronder gewone muurbeugels, verdiepingsondersteuningen en dakbevestigingsbeugels. Er zijn grenzen aan wat gewone beugels kunnen dragen. Laat het gewicht van een lang rookkanaal niet alleen door gewone beugels of door de kachel dragen. Plaats dan afhankelijk van de situatie en hoogte van het rookkanaal een zogenaamde stoelconstructie. Deze draagt het merendeel van het gewicht van het kanaal.

Om het rookkanaal door een dak door te voeren heeft u een dakdoorvoer nodig in de vorm van een dakplaat (plakplaat) of loodslab nodig. De dakplaat is er voor doorvoer van het kanaal door een plat of licht hellend dak dat bedekt is met bitumen of EPDM. De loodslab is voor een pannendak of rieten dak. Het rookkanaal wordt zonder onderbreking door de dakplaat of de loodslab heen gevoerd. Bevestig een stormkraag om het kanaal net boven de dakplaat of loodslab om de doorvoer waterdicht te maken. Zet de stormkraag in de siliconenkit vast. Sluit het kanaal aan de bovenzijde af met een trekkap. Wij verkopen ook complete sets zie: dakdoorvoer houtkachel.

Tenslotte

Belangrijk: Raadpleeg onze officiële rookkanaal installatiehandleiding en de installatiehandleiding van uw kachel voor meer informatie over installatie van het rookkanaal die in uw geval van belang kan zijn.

Nog vragen over rookkanalen?

Neemt u dan contact op en/of stuur ons een schets met maatvoering. Wij bepalen dan in overleg met u wat er nodig is om van uw rookkanaal installatie een succes te maken.

*) Voor een gesloten gaskachel is concentrisch rookkanaal benodigd.

Op al onze teksten is auteursrecht van toepassing © 2009 - 2022 Kachels&Zo


<< GA TERUG