Omkokeren rookkanaal

Omkokering rookkanaal in Nederland. Hoe zit dat eigenlijk?

Het Nederlands bouwbesluit zegt dat dubbelwandige rookkanalen o.a. moeten voldoen aan de NEN6062 norm. In deze norm staat dat de afstand van de buitenkant van het geïnstalleerde dubbelwandig rookkanaal tot brandbaar materiaal (ook wel Distance to Combustible of DtC genoemd) maximaal 0 mm mag zijn en dat de temperatuur aan de buitenkant van het rookkanaal onder alle omstandigheden (dus ook bij schoorsteenbrand) maximaal 85 °C mag worden. In de praktijk moet een dubbelwandig kanaal dus letterlijk tegen brandbaar materiaal aan gemonteerd kunnen worden.

Een hele strenge eis. En helaas bestaat er - zonder uitzondering - geen enkel prefab RVS dubbelwandig systeem dat zonder aanvullende maatregelen aan deze norm kan voldoen.

Wat nu?

In Nederland wordt door Holetherm aan de NEN6062 norm voldaan door verplicht een brandwerende omkokering als integraal onderdeel van het rookkanaal te installeren. Op te bouwen volgens de officiële installatiehandleiding.

Dat Holetherm aan de NEN6062 norm voldoet is een 100% garantie want Holetherm is getest en gecertificeerd MET omkokering. U vindt hier de officiële verklaring. En natuurlijk is Holetherm vanzelfsprekend ook getest en gecertificeerd zonder omkokering voor verkoop en installatie in de EU waaronder België.

Feitelijk betekent dit alles ook dat een (geïmporteerd) rookkanaal wel verkocht maar niet geïnstalleerd mag worden in Nederland als de fabrikant niet keihard waarborgt dat het kanaal aan de NEN6062 voldoet. Waarbij de fabrikant natuurlijk ook in de documentatie moet beschrijven hoe e.e.a. dan getest is en gewaarborgd wordt. En daar zit de kneep want (bijna) geen enkel geïmporteerd rookkanaal is getest met omkokering en de installatiehandleidingen - voor zover aanwezig - schieten meestal behoorlijk tekort. Dat komt omdat deze handleidingen meestal 1:1 door de importeur zijn vertaald of zelf zijn geschreven. Natuurlijk, ook een geïmporteerde kachelpijp kunt u omkokeren. Maar bent u overtuigd dat het daarmee wel aan de norm voldoet? En bent u zeker dat u zonder officiële installatiehandleiding niet juist problemen introduceert die tot warmteopbouw en brand leiden?

Kijk dus heel erg uit met geïmporteerde rookkanalen: uw verzekering kan bij calamiteiten mogelijk niet uitkeren. Kies daarom voor een veilig kanaal dat speciaal voor de Nederlandse markt is ontwikkeld en getest: kies voor een Holetherm rookkanaal.

Welk materiaal gebruikt u voor de omkokering?

Voor het omkokeren van rookkanalen kunt u al onze brandwerende plaatmaterialen gebruiken. U kunt voor omkokering onze lichtgewicht en gemakkelijk verwerkbare Calcium silicaat platen gebruiken. Alternatief plaatmateriaal is vermiculiteplaat of Promatect. Voor de laatste hebben we volledige sets inclusief hoeklijnen. Ook Ytong en metselstenen volstaan. Gipsplaat heeft niet de vereiste brandwerendheid eigenschappen. Holetherm levert ook speciale omkokering beugels om het plaatmateriaal tegenaan te zetten.

Meer informatie? Neemt u gerust even contact op. Kachels&Zo: specialist in kachelpijp en rookkanalen.

Op al onze teksten is auteursrecht van toepassing © 2009 - 2020 Kachels&Zo