Omkokeren rookkanaal met brandwerende koof

Omkokering rookkanaal in Nederland. Hoe zit dat eigenlijk?

Het Nederlands bouwbesluit zegt dat geïnstalleerde dubbelwandige rookkanalen o.a. moeten voldoen aan de NEN 6062 norm. In deze norm staat dat de afstand van de buitenkant van het dubbelwandig rookkanaal tot brandbaar materiaal (ook wel Distance to Combustible of DtC genoemd) maximaal 0 mm mag zijn. Dit laatste wordt ook wel met de term G0 aangeduid. In de praktijk komt het er op neer dat een dubbelwandig kanaal letterlijk tegen brandbaar materiaal aan gemonteerd moet kunnen worden. Een hele strenge eis. En er bestaat geen enkel prefab RVS dubbelwandig systeem dat zonder aanvullende maatregelen aan deze norm kan voldoen.

Wat nu?

In Nederland wordt voor standaard Holetherm aan de NEN6062 norm voldaan door verplicht een brandwerende omkokering als integraal onderdeel van het rookkanaal te installeren. De brandwerende koof moet daarbij opgebouwd worden volgens de officiële installatiehandleiding. Daarnaast is er sinds kort een nieuw Holetherm systeem op de markt waarbij omkokering door brandbare vloeren en daken niet langer noodzakelijk is (zie verderop in deze tekst).

Dat standaard Holetherm aan de NEN6062 norm voldoet is een 100% garantie want Holetherm is getest en gecertificeerd MET omkokering. U vindt hier de officiële verklaring. En natuurlijk is Holetherm vanzelfsprekend ook getest en gecertificeerd zonder omkokering voor verkoop en installatie in de EU waaronder België.

Feitelijk betekent dit alles ook dat een (geïmporteerd) rookkanaal wel verkocht maar niet geïnstalleerd mag worden in Nederland als de fabrikant niet keihard waarborgt dat het kanaal aan de NEN6062 voldoet. Het verbond van verzekeraars zegt hierover het volgende:

Alleen systemen die goedgekeurd zijn volgens NEN 1856 en NEN 6062 mogen worden gebruikt. Hierbij moet voor zo goed als alle systemen binnenshuis een brandwerende omkokering worden aangebracht volgens het voorschrift van de leverancier, om aan de eisen van het Bouwbesluit te voldoen.

De fabrikant dient ook in haar documentatie te beschrijven hoe e.e.a. dan getest is en gewaarborgd wordt. En daar zit de kneep want geen enkel geïmporteerd rookkanaal is getest met omkokering en de installatiehandleidingen - voor zover überhaupt aanwezig - schieten vaak behoorlijk tekort. Deze handleidingen zijn namelijk meestal 1:1 door de importeur vertaald of zelf geschreven.

Natuurlijk, ook een geïmporteerde kachelpijp kunt u omkokeren. Maar bent u overtuigd dat het geïmporteerde rookkanaal met enkele vage aanwijzingen van de importeur wel aan de norm voldoet? En bent u zeker dat u zonder officiële installatiehandleiding niet juist problemen introduceert die tot warmteopbouw en brand leiden?

Een aantal bronnen stelt dat de NEN6062 achterhaald is, alleen uit commerciële belangen wordt aangehaald of is ingehaald door of geïntegreerd in Europese richtlijnen. Laat u zich niets wijsmaken. De NEN6062 norm is springlevend. Een rookkanaal is pas écht brandveilig, als de combinatie van de metalen pijp inclusief de daaromheen gebouwde omkokering is getest en brandveilig bevonden.

Kijkt u dus uit met geïmporteerde rookkanalen. Kies liever voor een veilig kanaal dat speciaal voor de Nederlandse markt is ontwikkeld en getest: kies voor een Holetherm rookkanaal.

Welk materiaal gebruikt u voor het aftimmeren van het rookkanaal?

De term aftimmereren wordt vaak gebruikt maar suggereert dat het gebruik van houten plaatdelen volstaat. Echter, voor het omkokeren van rookkanalen moet u brandwerende plaatmaterialen gebruiken. Zo kunt u voor omkokering onze lichtgewicht en gemakkelijk verwerkbare Calcium silicaat platen gebruiken. Alternatief plaatmateriaal is vermiculiteplaat of Promatect. Voor de laatste hebben we volledige sets inclusief hoeklijnen. Ook Ytong en metselstenen volstaan. Gipsplaat heeft niet de vereiste brandwerendheid eigenschappen. Holetherm levert ook speciale omkokering beugels om het plaatmateriaal tegenaan te zetten.

Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG)

U kunt in geval van nieuwbouw sinds de zogenaamde BENG vereisten (2021) sowieso niet meer volstaan met een standaard rookkanaal doorvoer door het dak. Dit veroorzaakt namelijk altijd een isolatielek. Maar ook in bestaande bouw is een isolatielek geen goed idee, zeker in deze tijden van energiebesparing. Met het nieuwe revolutionaire Holetherm Evolution rookgasafvoer systeem kan dit isolatielek worden voorkomen en kan het rookkanaal zonder omkokering strak door het dak worden geleid (G0). Heeft u interesse in dit systeem neem dan contact op. NB: Wij verkopen dit systeem niet via onze webwinkel.

Meer informatie? Neemt u gerust even contact op. Kachels&Zo: specialist in kachelpijp en rookkanalen.

Op al onze teksten is auteursrecht van toepassing © 2009 - 2024 Kachels&Zo