Haardplaten

Voeg met een haardplaat een mooie decoratie toe aan uw openhaard. De haardplaten zijn gemaakt naar modellen van antieke haardplaten. Voordelen van een gietijzeren haardplaat zijn dat deze een hoger rendement geeft door de hitte uitstraling van de haardplaat. Daarnaast voorkomt of verbergt een haardplaat scheuren in uw achterwand. We hebben diverse modellen op voorraad. Meer uitleg?
per pagina

31 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

31 producten

Van hoog naar laag sorteren

Hoe de haardplaat te plaatsen

Maak een gaatje in de achterwand van de open haard linksboven en rechtsboven aan beide zijden van de haardplaat. Hou ruimte aan tussen de beugels en de haardplaat van ongeveer 5 mm, dit in verband met het werken (uitzetten) van de haardplaat. Klop de koperen bussen van de bevestigingsbeugels voorzichtig stevig vast in de gaatjes.

NB: De haardplaat rust nu op de stookvloer. Als u de haardplaat boven het stookrooster wilt plaatsen moet u een extra set beugels aanschaffen waarmee u de haardplaat aan de onderzijde kunt ondersteunen.

Hoe de haardplaat in gebruik te nemen

Begin bij het eerste gebruik een aantal dagen met een klein vuur van houtskool of houtspaanders. Na een paar dagen kunt het vuur geleidelijk uitbreiden over de gehele breedte van de plaat om een thermische schok te voorkomen. Volg deze methode ook wanneer u voor een langere periode niet gestookt heeft. Het zou kunnen dat de haardplaat dan scheurt of zwakker wordt wanneer dit niet wordt gedaan. Doof het vuur nooit met water!

Let op de lengte van de houtblokken

Het is van groot belang om de juiste lengte houtblokken te gebruiken in relatie tot de breedte van de haardplaat. Dit om de warmte gelijkmatig over de haardplaat te verspreiden en scheuren door thermische spanningen te voorkomen. Voorbeelden:
Plaat 50-70 cm breedte: lengte houtblokken 50 cm
Plaat 70-90 cm breedte: lengte houtblokken 80 cm
Plaat groter dan 90 cm : lengte houtblokken 100 cm

Onderhoud haardplaten voor open haard

Onze haardplaten zijn vanuit de fabriek beschermd door middel van een speciale verf die het mogelijk maakt dat roetdeeltjes zich niet aan de haardplaat hechten. Maak aan het einde van het stookseizoen de haardplaat schoon. Dit kan met een fijne staalborstel voor het ergste vuil, daarna met een gewone borstel. Behandel de haardplaat daarna met kachelpoets of soortgelijk product. Sterker nog, de weerstand van de haardplaat hangt af van het regelmatig onderhoud. En de toevoeging van koolstof voorkomt het verlies van het in uw haardplaat. Let wel, net als elk gebruiksvoorwerp heeft een haardplaat een beperkte levensduur: 5-10 jaar bij goed gebruik en onderhoud.