Rookgasafvoer voor uw pelletkachel

Welke rookgasafvoer is geschikt voor een pelletkachel?

U kunt binnen in de ruimte waar de pelletkachel staat opgesteld enkelwandige buis gebruiken voor zover deze niet langs brandbaar materiaal loopt. Zodra het kanaal de stookruimte verlaat moet het dubbelwandig geïsoleerde rookgasafvoer worden.

Waar mag of moet de rookgasafvoer voor een pelletkachel uitmonden?

Het is heel simpel. De Nederlandse wet maakt geen verschil tussen een pelletkachel en een houtkachel. Een pelletkachel is een bepaald type houtkachel en de rookgasafvoer van een houtkachel moet uitmonden boven het dak, zo dicht mogelijk naast de nok en een halve meter erboven. Geen discussie. Een muurdoorvoer is dus niet toegestaan ook al zegt uw verzekering of buurman dat het wel mag. Sowieso is een muurdoorvoer geen goed idee want er is veel meer kans op problemen. Door winddruk op de gevel kan een pelletkachel minder goed functioneren of zelfs in storing raken. Daarnaast zullen de buren eerder last hebben van de rook als u een muurdoorvoer toepast. Niet doen dus.

Rookgasafvoer voor uw pelletkachel

Pelletkachel aansluiten op een bestaande gemetselde schoorsteen

Een pelletkachel aansluiten op een bestaande gemetselde schoorsteen is zeker goed mogelijk. Zorg dat de schoorsteen niet groter is dan ø150mm. Voorzie de bestaande schoorsteen liefst van een dubbelwandige RVS flexibele buis om een goede trek en verbranding te krijgen. Aluminium is niet geschikt. We hebben complete renovatiepakketten om uw schoorsteen weer geschikt te maken voor uw nieuwe palletkachel. In het algemeen wordt geadviseerd om een rookkanaal te gebruiken dat net iets groter is dan 80mm, zeker als het een hoog kanaal betreft. Elke pelletkachel fabrikant heeft op dit punt zijn eigen voorschriften dus lees deze goed. Sowieso voor een pelletkachel met uitgang van 100mm natuurlijk minimaal een rookkanaal van 100mm gebruiken.

Pelletkachel aansluiten op een (nieuw) dubbelwandig RVS kanaal buiten langs de gevel

Laat de rookafvoer van de pelletkachel liefst direct naar buiten gaan, dat voorkomt 2 extra 90 graden bochten. De doorvoer door de muur moet al dubbelwandig geïsoleerd zijn. Buiten plaatst u een dubbelwandig t-stuk en vervolgens laat u het kanaal dubbelwandig geïsoleerd richting de nok lopen en sluit u af met een eindkap eventueel met gaas/vonkenvanger als u wilt voorkomen dat vogels zich in het kanaal nestelen of vonken overspringen op een rieten dak. Gebruik onze app om te bepalen wat u nodig heeft, kies daarbij eerst voor de optie 'Langs de gevel'.

Pelletkachel aansluiten op een (nieuw) dubbelwandig RVS kanaal door het huis

Zoals eerder opgemerkt is een pelletkachel gewoon een houtkachel en moet de rookgasafvoer dan ook voldoen aan die van een houtkachel. Dat betekent: enkelwandig is toegestaan in de woonkamer en geeft extra rendement, buiten de woonkamer (dwz buiten de ruimte waar de kachel staat opgesteld) alleen dubbelwandige geïsoleerde buis gebruiken. Omkokering van het kanaal is verplicht op de verdiepingen. Gebruik onze app om te bepalen wat u aan dubbelwandige kachelpijpen nodig heeft, kies daarbij eerst voor de optie 'Door het huis'. Vervolgens sluit u daar vanuit de pelletkachel op aan met enkelwandige kachelpijp.

Mag ik een pelletkachel zelf aansluiten?

Ook hier geldt weer: een pelletkachel is een houtkachel en deze mag u zelf aansluiten. Natuurlijk kan een telefoontje naar uw verzekering geen kwaad. Wellicht stellen zij extra voorwaarden.

Op al onze teksten is auteursrecht van toepassing © 2009 - 2024 Kachels&Zo.

<< GA TERUG
Snel navigeren naarOnze enkelwandig RVS rookgasafvoer voor de pelletkachel is van het merk Holetherm en wordt geleverd met 20 jaar fabrieksgarantie. Garantiekaart enkelwandig