Muurdoorvoer

Wat is een muurdoorvoer?

Er is niet al te veel verbeeldingskracht nodig om te begrijpen wat een muurdoorvoer of geveldoorvoer is. Het woord zegt het al. Een muurdoorvoer zorgt dat het rookkanaal of de rookgasafvoer op een veilige manier door de muur of door de gevel wordt gevoerd of geleid.

Muurdoorvoer voor een houtkachel

De rookgasafvoer van een houtkachel moet altijd boven het dak uitmonden en NIET aan een buitenmuur. Dat neemt niet weg dat het rookkanaal vaak langs de buitengevel omhoog voert en dat er dus ergens een muurdoorvoer gemaakt moet worden.

Hoe maak ik een muurdoorvoer voor een houtkachel? Misschien verrast het u maar er is niet 1 speciaal onderdeel met de naam muurdoorvoer voor het rookkanaal van een houtkachel. Een muurdoorvoer maak je met een stuk dubbelwandige geïsoleerde kachelbuis dat u door de muur steekt. Vaak een lengte van rond de 30cm dus net zo lang als de breedte van een (spouw)muur. Buitenshuis wordt dit stuk aangesloten op een dubbelwandig geïsoleerd t-stuk waarna het kanaal naar boven afbuigt. Binnenshuis wordt de dubbelwandige buis middels een speciaal aansluitstuk aangesloten op dunwandige of dikwandige kachelpijp die naar de kachel loopt. U werkt de dubbelwandige buis af met rozetten.

Rookkanaal door een houten wand

Als u het kanaal door een brandbare muur of houten wand voert dan dient het rookkanaal omkokerd te worden met brandwerend plaatmateriaal. Dit is 1 van de situaties waarin een specialist als Kachels&Zo het verschil maakt. Onze klanten kunnen we dan ook precies uitleggen hoe ze een dergelijke doorvoer moeten maken. Zeker in geval van houtskeletbouw is het van levensbelang dat dit op de juiste manier geschiedt. Zowel voor een houtkachel, gaskachel of pelletkachel.

Muurdoorvoer voor een gesloten gaskachel

Een gesloten gaskachel kan boven het dak uitmonden maar in veel gevallen is ook uitmonding aan de buitenmuur toegestaan. Voor gesloten gaskachels hebben we daarom wel een speciaal onderdeel. U kunt onze muurdoorvoer op maat maken zodat deze precies aansluit op het concentrisch rookkanaal dat vanaf de gaskachel komt.

Muurdoorvoer voor een open gaskachel

Voor een open gaskachel geldt precies hetzelfde als voor een houtkachel. Zie hierboven.

Muurdoorvoer voor een pelletkachel

Voor een pelletkachel geldt precies hetzelfde als voor een houtkachel. Zie hierboven. Aandachtspunt: vaak zie je dat een pelletkachel uitmondt aan de buitengevel echter dit is formeel in Nederland niet toegestaan.

Muurdoorvoer kopen?

Voor een houtkachel kunt u onze app gebruiken om te bekijken wat u aan onderdelen nodig heeft om een muurdoorvoer te maken. Kies voor de optie 'Langs de gevel'.
Voor een gesloten gaskachel kunt u hier ons assortiment muurdoorvoeren vinden.Muurdoorvoer voor kachelpijp of rookkanaal

Op al onze teksten is auteursrecht van toepassing © 2009 - 2024 Kachels&Zo

<< GA TERUG