Houtkachel aansluiten met kachelpijp

Kachelpijp installeren: hoe doe je dat?

U wilt uw kachel aansluiten? Lees hier hoe u kachelpijp aansluit tussen uw kachel en de schoorsteen. Het voorkomt montagefouten en u weet beter wat u moet bestellen. We geven u daarnaast waardevolle tips om mogelijke problemen met het monteren van kachelpijpen te voorkomen. Zo wordt de aansluiting van kachelpijpen een simpel karwei.

Welke kachelpijp gebruik ik?

Voor het aansluiten van een kachel op uw schoorsteen kunt u enkelwandige kachelpijp (in dikwandig staal, dunwandig staal of RVS) gebruiken mits de schoorsteenaansluiting zich ook in de stookruimte bevindt en de pijp niet langs brandbaar materiaal loopt. Nog twijfels? Raadpleeg dan de tabel onderaan onze pagina over alle types kachelpijp.

Welke diameter kachelpijp heb ik nodig voor mijn houtkachel?

Vuistregel is dat u kiest voor een kachelpijp met een diameter gelijk aan de diameter van de kachel uitlaat. Iets groter mag maar probeer een kleinere diameter zeker te vermijden. De kachel kan anders de rookgassen niet goed kwijt met het mogelijk gevolg dat deze in de huiskamer terecht komen.

Wat is de juiste montage richting van een kachelpijp?

Een kachelpijp monteert u altijd met de verjonging (dit is het versmalde deel ook wel 'mannetje' of 'spie' genoemd) richting de kachel. Waarom dat zo is leest u op onze pagina over verjonging.

Hoe aansluiten op de uitlaat van de kachel?

Steek de kachelpijp, bocht of t-stuk met de verjonging in de kacheluitlaat. Steek vervolgens de volgende kachelpijpen in elkaar en zet deze vast met muurbeugels tegen de muur. Let op: in veel gevallen is ook de uitlaat van uw kachel verjongd. Hoe u nu aan kunt sluiten leest u op onze pagina over verjonging.

Hoe aansluiten op de schoorsteen?

Een gemetselde schoorsteen heeft vaak een ingemetselde nisbus voor aansluiting van de kachelpijp. Als deze er niet is, of als deze te laag of te hoog zit of als deze te klein is plaats dan een nieuwe. Voor ons dubbelwandig rookkanaal wordt een speciaal aansluitstuk geleverd om de enkelwandige kachelpijp aan te sluiten.

De plafondaansluiting zit niet recht boven de kachel, wat nu?

Staat de kachel niet recht onder de aansluiting bovenaan in het plafond dan moet de pijp een zogenaamde versleping krijgen. Op onze website is voor elk kachelpijp-systeem een tabel voorhanden waarmee u de versleping kunt bepalen.

De aansluiting heeft een afwijkende diameter?

Heeft de aansluiting op de uitlaat of schoorsteen een andere diameter dan de pijp dan moet eerst een kachelpijp verloopstuk worden geplaatst. We hebben standaard verlopen in ons assortiment maar ook maken we verloopstukken op maat.

Vaste afstand tussen kachel en plafond?

Als de kachelpijp een vaste hoogte moet overbruggen van uitlaat tot de plafondaansluiting gebruik dan een paspijp. Een andere oplossing is een nisbus te plaatsen onderaan de schoorsteen of dubbelwandige buis.

Raadpleeg zeker altijd ook de installatiehandleiding van de kachel of haard voor eventuele bijzonderheden.

Dubbelwandige kachelpijp plaatsen?

Voor installatie van een compleet dubbelwandig rookkanaal door het hele huis kijkt u hier: Installatie dubbelwandige kachelpijp.

Op al onze teksten is auteursrecht van toepassing © 2009 - 2024 Kachels&Zo